فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 28 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اسماعیلی، عطا محمد رادمنش، مهدی تدین صفحات 13-30
    آثار تعلیمی خواه به صورت نثر و خواه به صورت نظم آثاری هستندکه هدف نویسنده یا شاعر را در آن آموزش اخلاق و تعلیم اندیشه های پسندیده مذهبی و عرفانی است. می دانیم که از قرن ششم، اشعار حکیمانه وتعلیمی با اشعار عرفانی چنان آمیخته می شود، که جدا کردن این دو محال به نظر می رسد. یکی از گونه های شعر عرفانی که هدف آن تعلیم آموزه های عرفانی است شعر تمثیلی است، که عطار بیش از عارفان قبل از خود در آثارش به کار برده است. «منطق الطیر» بهترین نمونه در استفاده از قصه و حکایت و زبان حیوانات است که عطار به بهترین صورت آن را بیان کرده است. هنگامی که به کاوش در متون تعلیمی و عرفانی می پردازیم در نهایت به یک نقطه مرکزی یا محوری می رسیم که «عشق و محبت» نام دارد. عطار در اکثر داستان های تمثیلی خود، عشق و محبت را قرین درد و محنت می داند. در این جستار سعی بر آن است تا با توجه به تمثیلات و حکایات، تقارن «محبت» و «محنت» را در آثار این شاعر عارف و وارسته، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عطار، تمثیل، محبت، محنت، درد
  • سید احمد حسینی کازرونی، نعیمه متوسلی، مرضیه ندافی صفحات 31-44
    حیوانات، همواره در زندگی انسان، نقش و جایگاه ویژه ای داشته اند به طوری که گاهی اوقات به عنوان موجودی مقدس و اساطیری، مورد ستایش و توجه ویژه قرار گرفته اند. گاو، یکی از حیواناتی است که از آغاز شکل گیری تمدن، در جای جای جهان، مورد توجه بشر قرار گرفته و در ایران باستان نیز یکی از نمودهای خاص حضور ایزدان بوده و سیمای اساطیری ویژه ای داشته است. شاهنامه به عنوان نامه ی نسل های ایرانی و سرو سایه فکن فرهنگ و ادب کهن بوم و بر ایران، توجه ویژه ای به اساطیر و باورهای ایرانی داشته است. در این جستار، سیمای تمثیلی و اساطیری گاو، در شاهنامه مورد بررسی قرار گرفته است که می توان در نتیجه، عنوان کرد که فردوسی در راستای پردازش حماسه ها و داستان های شاهنامه، از نقش اساطیری این حیوان، با چهره ای تمثیلی بهره برده و در واقع اسطوره را با تمثیل درآمیخته است.
    کلیدواژگان: گاو، شاهنامه ی فردوسی، تمثیلی، اساطیری
  • زهرا سلیمانی صفحات 45-64
    ساختار سنتی جامعه ی ایرانی و عرب و ارزش ها و برخوردهای فرهنگی آن، موقعیت اجتماعی زن را رقم زده است. در این جوامع از دیرباز بسیاری عوامل فرهنگی و اقتصادی وضعیت حاشیه ای زن را تثبیت کرده و او را عملا از زندگی اجتماعی دور نگاه داشته و به اجبار به انزوا کشانده است. در میان شاعران سنت شکن معاصر ایران و عرب، «فروغ فرخزاد» و «غاده السمان» با ایستادگی در برابر سنت های مرد سالارانه و باورهای اشتباه، زبان گویا و معترض زنان صامت مشرق زمین اند که در طول زمان، از عقده ی دردناک تبعیض، ستم ها و بی رحمی ها به تنگ آمده اند. این دو به عنوان شاعران روشنفکر و آگاه، مشکلات جامعه ی زنان را درک کرده و منادی آزادی زن از افکار سنتی جامعه ی مردسالارانه خود شده اند. در این جستار که به بررسی و مقایسه ی اعتراض در آثار فروغ و غاده با رویکرد تمثیلی پرداخته شده است، انتقادهای تند و صریح این دو شاعر عصیان گر درباره ی باورهای نادرست حاکم بر جامعه آمده است.
    کلیدواژگان: فروغ فرخزاد، غاده السمان، ادبیات تطبیقی، ادبیات تمثیلی، اعتراض
  • الهه شیر محمدی، علی محمد موذنی صفحات 65-77
    مثنوی، دریای بی کران معرفت، به عنوان یک اثر تعلیمی ممتاز، تمثیل در آن یک شگرد بلاغی است که خود داستان گویی تنها هدف آن نیست بلکه انتقال معانی و پیام های عمیق تر، درجه نخست اهمیت را دارد. این شگرد بلاغی ((تمثیل)) به دلیل ویژگی تاثیر گذاری و اقناعی، کاربرد بسیار بالایی دارد. مثنوی معنوی نمونه بارز و شاخص یک اثر تعلیمی است که مولانا به مناسبت نوع اثر، با استفاده از این ابزار ((تمثیل)) در مسیر هر چه روشن تر شدن مفاهیم پیچیده ذهنی مورد نظر خود گام برداشته است. و گاه نیز برای آسان تر شدن و القای این مفاهیم از آوردن حکایاتی در دل یکدیگر بهره جسته است در پژوهشی که در پی می آید برآنیم تا لایه های مختلف تمثیل یکی از حکایت های دفتر ششم با عنوان حکایت آن عاشق بر امید وعده معشوق، به آن وثاقی که اشارت کرده بود، را تحلیل و بررسی نماییم.
    کلیدواژگان: مثنوی، تمثیل، حکایت، عاشق، وعده معشوق
  • رسول علی پناهیان، علی سرور یعقوبی صفحات 75-82
    هدف از این تحقیق بررسی تمثیل در اشعار نادر نادرپور شاعر حاضر فارسی است که بر گرفته از پایان نامه با عنوان بررسی ترفندهای بدیعی و بیانی در دیوان اشعار نادر نادرپور است که بخشی از این تحقیق به تمثیل اختصاص دارد، محقق سعی دارد با بر شمردن شاهد مثال های متعدد در دیوان نادر پور به نتایجی دست یابد و اینکه نادرپور در اینجا از چه شیوه های تمثیلی بهره برده است؟ تمثیل در شعر او بر اساس نظریه های صاحب نظران در کدام یک از تمثیلات طبقه بندی شده قرار دارد؟ در این راستا به شیوه کتابخانه ای و از طریق فیش برداری اصطلاحات را جمع آوری و به طرز و شیوه توصیفی به نقد و تحلیل گفتمان ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تمثیل، ارسال المثل، مثل، شعر نادر پور
  • ماندانا علیمی، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 83-102
    این شاعر خوش طبع با استفاده از عناصر زیبایی شناختی در گل ها و گیاهان، به خلق ایماژهای ذهنی، سمبل ها، تشبی هات مرکب به نحو بسیار بدیعی پرداخته و در کشف وجه شبه های زیبا هنرمندی و دقت بسیار از خود نشان داده است. مهم ترین عنصر ادبی در شعر صائب تمثیل می باشد که بیشتر به صورت اسلوب معادله رابطه ی تشبیهی بین دو مصراع بر قرار می کند. در این صورت یک مصراع باید معقول و دیگری محسوس باشد. از دیگر صور بلاغی موجود در شعر صائب، پارادوکس، ای هام، کنایه، مجاز و... می باشد که در این مجموعه نمونه های فراوانی از آنها عرضه شده است. بنابراین باید گفت، صائب در غزلیات خود نوآوری های چشم گیری در حوزه ی بیان و بدیع داشته و توانسته است با پیوند انسان و طبیعت مضامینی نو و زیبا را بیافریند.
    کلیدواژگان: صائب، گل و گیاه، زیبایی شناسی، تمثیل، نماد
  • نعیمه متوسلی، مرضیه ندافی صفحات 103-123
    مقاله حاضر به بررسی آیین زروانی در متن حماسی «کوش نامه» اثر ایرانشان (ایرانشاه) بن ابوالخیر می پردازد. زروان، خدای زمان، از آیین های رایج ایران باستان است که فلسفه و اندیشه های آن در متون فارسی به خصوص متن های حماسی، بازتاب گسترده ای یافته است. در این پژوهش با استفاده از تحلیل محتوایی، ابتدا زروانیسم و فلسفه آن به صورت مختصر، معرفی شده؛ سپس با بررسی متن «کوش نامه» چهره و اندیشه های این آیین از خلال بیت های آن نمایان شده است. با بررسی محتوای «کوش نامه» این نتیجه حاصل می گردد که چهره زروان در دو قالب زمان و سپهر به صورت گسترده ای در این متن بازتاب داشته است. زمان در قالب زمان کرانمند و بیکران شامل شب و روز، سرنوشت و تقدیر و چهره سیاه و گریز ناپذیر مرگ رخ می نماید. سپهر نیز چهره خود را به صورت ستارگان و تاثیر آنان در سرنوشت و بخت آدمی، طالع بینی، ستاره شناسی و تقدیر جبرگرایانه، نمودار ساخته است.
    کلیدواژگان: زروان، کوش نامه، زمان، تقدیر، مرگ، جبر
|
  • H. Esmailie, A. M. R. Manesh, M. Tadayon Pages 13-30
    When we search the mystic literature, we reach at a central point called "affection". It is presumed that from the 6th century, the didactic poetry has been inseparable from that of the Mystic one. Attar believes in simultaneity of love and affection with tribulation. He believes that difficulties and tribulations have a constructing role in the perfection route, and sincere lover should recognize them and conduct well facing them. One of the salient features of Atar's poem style in his allegorical work, Manteque-ul- Teir, is his unique use of pain concept. He believes that pain is the motivating force for the wayfarer in the perfection route, and is the preparatory need for behavior. In this study having defined and clarified the meanings of "Affection" and "tribulation" the simultaneity of these two concepts in the works of Atar Neishaburi was studied and some expressions of simultaneity of affection and tribulation were mentioned.
    Keywords: Atar, allegory, affection, tribulation, Pain
  • S. A. H. Kazerooni, N. Motevaseli, M. Nadafi Pages 31-44
    Animals have always played important roles in the lives of men, to the extent that, they have sometimes received considerable attentions, and have been considered sacred and mythological creature. Cow has been considered as one of the most useful animals that from beginnings of civilization, throughout the world, has been important to men, and has been included in the ancient deities. Shahnameh has been the manifestation of Iranian generations, culture, and literature, paying special attention to myths and beliefs in Iran. In this article, an attempt is made to study allegorical and mythological aspects of cow, as depicted in Shahnameh. In processing the epics and stories of Shahnameh, Ferdowsi has used the myths of this animal by pointing at the allegoricalfeatures attributed to this animal.
    Keywords: Cow, Shahnameh of Ferdowsi, allegory, mythology
  • Z. Soleymani Pages 45-64
    The structure of traditional society in Iran and Arab states, their values, and cultures have helped shape the social situation of women. The women are forced in these societies to lead isolated lives, far from the social life. Forough Farokhzad from Iran and Ghada al-Samman from Syria are two poets who antagonized the patrimonalist traditions and raised their voice against discrimination and oppressions of women in the male dominated Persian and Arab societies. A compresion between Forough and Ghada, as two protest poets who have aimed their critical views against the false beliefs in their societies, is emerged here.
    Keywords: Forough Farokhzad, Ghada al-Samman, Contemporary Iranian poems, comparative literature, Comparison, literature, protest
  • E. Shirmohammadi, A. M. Moazeni Moazeni Pages 65-77
    Masnavi Manavi, as the great ocean of knowledge, is an excellent educational work in which allegory is a rhetorical ploy and its only purpose is not storytelling itself, but the transfer of deeper meanings and messages has foremost importance. The rhetorical ploy (allegory) because of influence and persuasion features has a very high application. Masnavi Manavi is an obvious and typical sample of allegorical work that Moulavi due to the type of work has taken steps in making the path of desired mental complex concepts more clearly and sometimes taken advantages of bringing anecdotes in the heart of each other to transfer these concepts easier.In the following study, we are about to analyze and consider different layers of allegory, one of the anecdotes of the sixth book entitled "the story of the lover who came at night in the hope of beloved's promise that had mentioned".
    Keywords: Masnavi, allegory, anecdote, lover
  • R. Ali Panahian, Ali Yaghoobi Pages 75-82
    The purpose of this article is the study of the element of parable in the poems of Nader Naderpoor; it is based on the M A thesis entitles: A Study of rhetorical and expression techniques in Naderpoor’s collection of Poems. A part of this article has focused on the element of parable. An attempt is made in this article to find out the ways through which Naderpoor has used parables in his work. What are his parables based on? What are the sources used by him? These are the questions, the author intends to answer. This article is library based and descriptive.
    Keywords: parable, Nader Naderpoor, maxim
  • M. Alimi, S. A. H. Kazerouni Pages 83-102
    This chirpy poet has proceeded to make use of Aesthetic elements to create mental images and symbols in flowers and plants. The most important literary element in Saeb’s poems is parable, that establishes an equation of metaphorical relationship. Accordingly, a hemistich should be reasonable; other important elements found in Saeb Tabrizi’s poem is, paradox, opacity, parables, and metonym. Ultimately, an attempt is made in this article to show that Saeb in his sonnets has been innovative in expression. He has createed beautiful and new themes establishing relationship between man and nature.
    Keywords: Saeb Tabrizii, flower, plants, Aesthetics, Indian Style
  • N. Motevaseli, M. Nadafi Pages 103-123
    This paper studies Zarvani religion in the epic textbook Kooshnameh written by Iranshah (Iranshan) bin Abal-kheir. Zarvan, the god of time, is of popular ancient Persian religions and its concepts and philosophy have been reflected vastly in the Persian literatures, in particular epic texts. In this textby means of context analysis method, first we will briefly introduce Zarvanismand then we will investigatethe Zarvan corresponding concept based on several related verses from the Kooshnameh. We will show that Zarvan is represented widely in the Kooshnameh in two aspects of 'Time' and 'Sky'. 'Time' is appeared as restricted time and unlimited time such as day and night; destiny and fate; and dark face of inevitable death. 'Sky' is also denoted as stars of destiny, astrology, and deterministic fate.
    Keywords: Zarvan, the Kooshnameh, Time, Fate, death, compulsion